Vi dro på designfest i Oslo!

Lørdag 7. september dro hele teamet bak IN-teriørbutikken til Oslo på hovedstadens egen «designbiennale»: Designers Saturday.

Designfestivalen er en unik møteplass for både bransjefolk og folk flest, og annenhver høst er det duket for produktlanseringer, utstillinger, prisutdelinger og designauksjon – og biennalen varter opp med det nyeste innen design, interiør og lysdesign. Helga 6.-8. sept. i år var det 175 norske og internasjonale merkevarer som viste seg frem.

I Oslo har Designers Saturday blitt arrangert siden 1986. Men opprinnelig oppsto ideen om en frihelg hvor designere, arkitekter og andre designfrelste møtes i uformelle omgivelser, i New York for snart 50 år siden.

Temaet for årets arrangement er: Responsibility – hvor tanken er økt bevissthet om designbransjens ansvar for bærekraftige løsninger for fremtiden, enten det gjelder design, produksjonsmåter eller å løfte frem unge designere.

Fredrik tester komforten til Børge Mogensens legendariske spanske stol hos Fredericia. 

Etter togturen inn i morgentimene og kaffestopp på Oslo S, drar vi i flokk til DOGA – Design og arkitektur Norge; vårt startpunkt ved Akerselva, hvor vi får utdelt våre røde adgangskort.

Jørn, Fredrik og Rozeta inspiserer det nye sofakonseptet Calmo hos Fredericia. Denne lekre sofaen med rene linjer og diskrete kurver kan du snart prøvesitte i butikken vår!

Hos danske Fredericia inne på DOGA tar blide Tine Skovgaard Tellerup oss imot og viser frem flere lekkerbiskener; blant annet det tidløse spisebordet Ana, med superb håndverk og funksjonalitet, den sofistikerte stolserien Swoon, Wegners J16 gyngestol og Børge Mogensens fantastiske «The Spanish Chair».

Kun en mini-spasertur inn i parken og vi er i Kulturkirken Jakob. I det høytidsstemte kirkerommet har Vipp forskanset seg. I sitt 80-ende jubileumsår ligger ikke det danske brandet på latsiden; med ny møbelkolleksjon, spennende arkitekturprosjekter, jubileums-lanseringer og en überlekker Pieces Collection.

Vi dukker innunder paraplyene ute i duskregnet og svinger innom Arkitektur- og designhøgskolen for kaffe, ferske boller og en lyntitt. Deretter står Kunsthøgskolen på tapetet. Her holder både norske Fjordfiesta og det spennende italienske lysdesignfirmaet Luceplan til.

Fjordfiesta har i år relansert 1001-serien som den kjente norske formgiveren Sven Ivar Dysthe gjorde internasjonal suksess med på 1960-tallet. Sofaen 1001 AX, lenestolen 1001 AF og AX er strålende eksempler på moderne, norsk design – som du nå kan få hjem i stua!

Sven Ivar Dysthe formga 1001-serien med sofaen 1001 AX og lenestolen 1001 AF og AX for Dokka Møbler på 1960-tallet, og satte Norge på det internasjonale designkartet.

Fjordfiesta skjenker opp hvitvinsglassene og sender oss videre inn i gangene på Kunsthøgskolen, til vi finner Luceplan. Stikkord for den italienske lampeprodusenten er: teknologi, designkultur, innovasjon og kreativitet som ofte resulterer i ren lampemagi – og vi lar oss begeistre.

Vi må videre! Og nå er tiden inne for å hoppe på de røde, miljøvennlige bussene som går i skytteltrafikk byen rundt mellom Designers Saturdays stoppesteder. Neste svipptur går til HAYs showroom midt i Bogstadveien.

Det begynner å bli folksomt på de rødmerkede stoppene – og vi har busset oss ned i Drammensveien. Montana redesignet nylig sin fargeskala med 30 nye farger – og showroomet er behørig staset opp i den nye fargepaletten. I den knallrøde baren er det sørget for både fingermat og kald drikke, perfekt for en sulten og småtørst Tønsberg-gjeng.

Den danske designeren og fargealkymisten Margrethe Odgaard har skapt en palett som både er fargesterk, harmonisk og poetisk – noe showroomet gjenspeiler.

Veien er kort fra Montana og rett over gangen inn i danske Erik Jørgensens forlokkende fargeunivers med vegger i dyp brun-oransje, og møbler i høstfarger som burgunder, lavender, oker, grått og duse puddernyanser. Mer fingermat og duggende vinglass sørger for godstemning også her.

Rozeta og Fredrik tar en ørliten siesta i den tøffe sofaen Hector fra Erik Jørgensen, designet av norske Anderssen & Voll.

– Hos Flos er det alltid fest, annonserer Annette, mens vi følger stemmesurret opp i andre etasje. Ganske riktig: det er her festen er. Det har blitt sen ettermiddag, og bartenderne pusher hektisk ut drikkevarer til folket med «fair trade»-Flos bager i jute på armen, alternativt Designers Saturdays egen «totebag» – en tøyveske som symboliserer ansvarlig design i praksis: laget av attføringsbedrifter og sydd i donert kvalitetsull.

Duften av Dinesen & Carl Hansen & søn: Nede på gaten igjen skritter vi over til lokalet hvor Dinesen og Carl Hansen har slått sine pjalter sammen. I Dinesens showroom kan vi oppleve utstillingen «Duften av Dinesen», med lukter Dinesen har utviklet fra sin tregulvproduksjon.

Carl Hansen & Søn har i tillegg laget en «live»-forestilling for oss, hvor en ung håndverker lager den kjente Y-stolen designet av Hans J. Wegner, foran et interessert og engasjert publikum.

Det lir mot kveld og vi har ankommet siste stopp: Vitras shoowroom på Wessels plass, hvor også svenske Kasthall og Louis Poulsen holder til. Her er det stille før stormen, designfolket gjør seg klare til å borde de røde bussene for turen til kveldens siste festlighet: Saturday Night Party på Røverstaden i Vika.

Det frister selvsagt med høy drinkeføring blant designfiffen i Vika, men vi er temmelig mette og trette etter en lang dag proppfull av interiørnytt, innovative brands og fremadstormende designtalenter – toppet med bobler & sosialisering. Så vi mønstrer på toget sørover igjen – med masse nye impulser og inspirasjon i baggasjen som vi gleder oss til å dele med deg i IN-teriørbutikken utover høsten!