Slik innreder du stuen

En stue skal dekke flere funksjoner og behov, noe som kan gjøre den utfordrende å innrede. Her er tipsene du kan bruke i ditt eget hjem for å få et vellykket resultat.

For å få en optimal stue burde du lage en god plan før du begynner med innkjøp og innredning. Det er viktig å se rommet i sammenheng med resten av boligen, og da velge en stil som passer helheten. I tillegg bør du ha funksjonalitet i bakhodet hele veien. Skal du ha spiseplass og et arbeidsområde i tillegg til en deilig plass for avslapping? Rommets form og størrelse vil påvirke mulighetene og begrensningene. Hvilke farger, materialer og belysning du velger vil ha mye å si for hvordan rommet oppleves.

Her er interiørarkitekt Cecilie Claussens beste tips til hvordan du kan lykkes med å skape en funksjonell og hyggelig stue.

1. Skap soner

Ved å skape tydelige soner blir rommet mer oversiktlig, funksjonelt og effektivt. Bruk belysning, møbler, materialer og ikke minst et teppe til å definere sonen. Tenk over om du vil ha en sosial og åpen løsning eller om du vil ha en mer lukket løsning og mindre soner. Gulvtepper er visuelle romdelere som kan skape en lunere stemning. Ulike farger kan også bidra til å skille og definere de ulike sonene. Planter fungerer utmerket som romdelere, samtidig som de tilfører rommet vitalitet og friskhet. En stor pendellampe med retningsbestemt lys vil understreke sonen.

Lounge chairEames Lounge Chair fra Vitra er kanskje verdens mest ikoniske hvilestol. Ekstremt komfortabel – ekstremt elegant!

2. Møblering

Uansett om du velger en åpen eller lukket løsning finnes det noen felles kjøreregler for møblering. En god møbleringsplan sørger for fri bevegelse mellom soner og møbler. Tunge og lette møbler bør kombineres. Velg gjerne en god sofa og en solid lenestol, men sørg for at bordene er noe lettere i uttrykket. Møbler i grupper, dette vil automatisk gjøre rommet mer oversiktlig. Kartlegg og møbler etter rommets kvaliteter. Har du en flott peis eller et stort vindu med nydelig utsikt? Da bør dette være rommets fokuspunkter! Høye møbler som kommoder og hyller bør plasseres mot vegg, mens lave møbler kan plasseres midt i rommet. Dette vil få stuen til å virke større og mer oversiktlig. Husk at møbler er kostbare ting som skiftes sjelden. Bruk derfor god tid på å planlegge og måle opp for dine ønsker. Kjøp en tykk tråd eller bruk maskeringstape for å merke hvor i rommet inventaret skal være.


Vipps sofa Chimney har et lekkert visuelt uttrykk med runde former og et detaljert, kompakt uttrykk.

3. Belysning

Belysning har mye å si for hvordan et rom oppleves. Tenk at belysningen skal passe til stuens og sonens funksjon. Avslapning, bespisning, arbeid, lek og lesing er aktiviteter som krever ulik belysning. Lag en skisse over stuen og de ulike sonene og se hvilke behov du har. Velger du en særegen lampe skaper du et spennende blikkfang i rommet. Siden stuen er et sted for hygge og avslapning bør du bruke flere gulv- og vegglamper som skaper en lun stemning. En pendellampe med mulighet for dimming passer perfekt over et spisebord. Da kan du skape en dempet atmosfære under middagsselskaper, og samtidig ha nok lys til å arbeide.

Her ser du tre nydelige VL45 pendellamper fra Louis Poulsen.


Oslo Wood er en gulvlampe som gir et mykt lys, inspirert av hvordan lyset skinner gjennom trærne som vokser i Oslo sentrum.

4. Farger og materialer

Tenk over hvilken funksjon og hvilket uttrykk du ønsker at stuen skal ha før du bestemmer deg for fargepalett og materialer. En variasjon i teksturer og overflater gjør rommet mer interessant og skaper dybde. Tenk kontraster som ru og glatt, grovt og fint, silke og ull, eller lyst og mørkt. Kanskje ønsker du å fremheve en vegg ved å bruke en kontrastfarge eller en spennende tapet? Bruk gjerne mønster som kan virke lunere enn ensfargede flater. Valg av ulike materialer, som treverk, betong, marmor, messing, keramikk, skinn eller stein skaper liv.

Montana Mini er en serie ukompliserte, allsidige lagringsmoduler som kommer i en rekke ulike farger.

 

5. Lag en personlig stue

For å lage en personlig stue er det viktigste å ha en bevisst relasjon til tingene du fyller den med. Når møbler, kunst og dekorative gjenstander har en bakgrunnshistorie eller betyr noe for deg, tilfører det rommet mer personlighet. Miks nytt og gammelt, sett ditt personlige preg på inventaret ved å fylle rommet med bilder, bøker og gjenstander med affeksjonsverdi. Har du en stue med en distinkt form eller uvanlige dimensjoner? Da kan du gjerne investere i et plassbygget møbel fra en møbelsnekker, som også kan dekke stuens lagringsbehov. Stuen din skal reflektere deg og din personlige livsreise.

Scandia Nett Lounge Chair fra Fjordfiesta er en tidløs og behagelig lenestol – og et designikon.

6. Små stuer

I små stuer kan du gjerne velge åpne løsninger og plassere møblene langs veggen. Stuen vil virke større dersom rommets midtpunkt holdes fri for møbler. Utnytt plassen maksimalt, og utnytt takhøyden. Vurder om du skal kontakte en møbelsnekker for å få et plassbygget møbel som går fra gulv til tak. Møbler med flere funksjoner er nøkkelen for smart utnyttelse av små stuer. Tenk spisebord med ileggsplater eller sofa som kan fungere som gjesteseng. Velg en lys fargepalett som øker romfølelsen, og gå for mindre møbler med organiske former.

CH337 fra Carl Hansen er et enkelt, men solid spisebord som kan tilpasses alle behov.

7. Store stuer

Lag klare soner, slik at rommet blir oversiktlig og dermed brukes riktig. Hvis du har nok plass kan du gjerne sette sofaen midt i rommet. Da kan du bruke veggplassen til oppbevaring. Lange flater med tomme vegger kan gi et upersonlig og kaldt uttrykk. Bryt derfor gjerne opp med kunst, speil eller bokhyller. Du kan gjerne plassere en lang, lav oppbevaringsmodul med dekorative gjenstander langs en slik vegg. Store stuer tåler sterke farger, gjerne en kombinasjon av flere! Ikke glem akustikken. Myke tekstiler som tepper og gardiner, og romdelere, vil dempe lyd og gjøre rommet mer behagelig å være i. Du kan også henge bilder eller tekstiler på veggene.

Delphi fra Erik Jørgensen er ikke bare en sofa. Delphi er en livsstil med et sterkt estetisk uttrykk. 

 

Trenger du hjelp?

Husk at hvert rom er unikt og at det derfor ikke finnes noen fasit på hvordan ditt rom bør innredes. Ta gjerne kontakt med vår egen interiørkonsulent. Vi hjelper deg gjerne med å skape det hjemmet du alltid har drømt om.


På utkikk etter møbler til stua?