Tilbake til alle innlegg

Skap din egen oase i uterommet

Nå nærmer vi oss sommertid, med varmere og lysere tider. Det er tid for å tilbringe mer tid ute, få i seg sårt trengte solstråler og D-vitaminer. Med god planlegging og enkle grep kan du gjøre om en kjedelig uteplass til din personlige oase. Her er våre beste tips for å skape et hyggelig uterom.

1 – God planløsning

Legg en god plan før du går i gang. Det er viktig med godt grunnarbeid før man begynner med de små detaljene. Finn ut hvilken funksjon uteområdet ditt skal ha. Ofte skal hagen brukes både til lek, avslapping og grilling. Tenk over hvor du vil ha gress, hvor stor treplattingen skal være og hvor du vil ha trapper og murkanter. Når du tar disse avgjørelsene er det viktig å ha de ulike sonene i uterommet ditt i bakhodet. Hvor passer det best med en spisegruppe og hvor burde solstolene stå? Her må du tenke godt på hvordan vær- og solforholdene er. Solstolene burde plasseres der solen kommer til best mulig, mens spisegruppen fint kan plasseres i skyggen, da maten man serverer ofte har det best der.

2 – Plant smart

En frodig hage gjør mye med et uteområde! Det er jo ingen hemmelighet at det er populært, og ikke minst koselig, å plante flere forskjellige planter i samme bed for å få følelsen av en naturlig frodig blomstereng. Dersom du ikke har veldig grønne fingre, så vil vi ikke anbefale deg å gjøre dette. Et bed fylt med flere av de samme plantesortene er lettere å vedlikeholde. Da stiller alle plantene de samme kravene når det kommer til vann, gjødsel og solforhold. Dersom du likevel ønsker et naturlig utseende på bedet ditt, så kan du plante grønt bladverk  i ulike former.

3 – Soner, soner soner

Utnytt hele området du har tilgjengelig, og skap ulike soner for forskjellige behov. Skal du ha solstoler eller en loungesofa, så er det ofte lurt å plassere denne der det er gode solforhold gjennom hele dagen. Spisegruppen burde derimot plasseres et sted hvor det er mer skygge. Maten man serverer er som regel ikke så glad i å ligge i solsteiken, og det er jo ingen hemmelighet at matlysten stiger når man får kjølt ned kroppen litt. Dersom du er så heldig å ha en hage uten noen særlige skyggeområder, så kan du investere i en god parasoll eller en markise.

4 – Lag ulike nivåer

La uteplassen følge terrenget og skap ulike nivåer, høyder og former. Det gir en fin dynamikk, og et mer spennende uttrykk sammenlignet med en flat platting. Dette gjør deg også mye enklere for deg å definere de ulike sonene og bruksområdene.

5 – Gjør uterommet til en del av huset

Om du har muligheten til å nyte synet av uterommet ditt når du er inne, skaper dette en fin og hyggelig atmosfære. Dette gjelder særlig dersom du har store vindusflater ut mot hagen. Ta derfor hensyn til husets arkitektur, stil og farge når du bygger om hagen din. Dersom du klarer å dra interiørstilen du har inne ut, så skaper dette en forlengelse av stuen din når du åpner terrassedøren. Det vil gjøre at både du og andre vil oppleve en god helhet og gi et gjennomført inntrykk.

6 – Belysning

Midtsommerkveldene er lyse, men på resten av året er landet vårt ganske mørkt. Belysning skaper en god stemning når solen går ned og mørket legger seg. Levende lys gir uten tvil en helt egen stemning på sommerkveldene, og det er lite som kan måle seg med det. For helårsbruk har det kommet et utvalg fine utelamper, som også setter sitt preg på kvelden.

7 – Tilpass deg naturen

Selv om gradestokken kan bikke 30 flere dager gjennom sommeren, så har vi også opplevd at den har ligger på under 10 grader! Vi bor i Norge, og må tilpasse opp forholdene. Et overbygg, en pergola eller et telt kan gi godt le for vær og vind, og dette kan være helt avgjørende for at du skal kunne nyte norske sommerkvelder til det fulle. Det kan også være lurt å sette opp en varmelampe eller to. Skap kontraster ved å kombinere ulike materialer som tre, metall og betong.