Fjordfiesta: En oase i norsk møbeldesign

Tidløs, funksjonell og bærekraftig. For Fjordfiesta er dette definerende begreper som kombinerer inspirerte designikoner og yngre designkrefter i norsk møbelindustri– og setter den vesle møbelprodusenten i Molde på verdenskartet.

Annette IN-teriørbutikken
FOTO: Linda Varpe

Interiørekspert Annette Hoff Larsen ved IN-teriørbutikken i Tønsberg mener «norsk designperle» ikke akkurat er et utslitt ord i daglig møbelsnakk her til lands. I Danmark, derimot, florerer ikonene fra Hans J. Wegner, Finn Juhl, Poul Henningsen, Verner Panton og Arne Jacobsen. Få kjenner disse like godt som Annette, men personlig fikk hun allerede i 2008 øynene opp for mer bærekraftige og kortreiste alternativer – fra Norge.

Hos Fjordfiesta er det nemlig kort mellom perlene. Kvalitetene møblene er bygget på hentes frem i krysningspunktet mellom det klassiske og det moderne og lokker nå bevisste kunder over til å velge norsk design.

Designarven

I likhet med Danmark har man også her til lands hatt møbeldesignere som har satt sitt preg på norske hjem. Av ulike årsaker har derimot et flertall av møbelfabrikkene de siste to-tre tiårene flagget utenlands, med få krefter tilbake til å forvalte og videreutvikle den norske designarven.

Hans Brattrud BW Fjordfiesta

Det var denne oppgaven Fjordfiesta påla seg å løse da de etablerte virksomheten i 2004 og senere møbelfabrikken i Molde i 2010. En mildt sagt dristig og hårete målsetting, som kombinert med stram kurs mot stadig høyere grad av kortreist og bærekraftig produksjon likevel klinger stadig bedre i norske møbelkunders ører. Siden oppstart har Fjordfiesta lykkes godt med blant annet å blåse nytt liv i ikoner som stolserien «Scandia», opprinnelig designet av Hans Brattrud på 50-tallet, og dyrke frem moderne klassikere som «Pi»-bordet og «Cyclop»-krakken. (FOTO: Fjordfiesta)

Fjordfiestas møbler er laget for å motstå tidens tann. De er enkle å holde rene og pene og bygget for også å tåle småbarnsfamilielivet. Slik blir møblene med fra fase til fase i eiernes liv – noen ganger også som arvegods fra generasjon til generasjon. Og ved å vende ryggen til bruk-og-kast-mentalitet, oppnås ytterligere positive gevinster, ut over kvalitet.

Miljøgevinsten

– Vi mener at tidløs design er en solid miljøinnsats, forsterket ytterligere av det lette miljøavtrykket vi etterlater oss med hvert nøye sammensatte møbel. For å sikre kvaliteten på produktene våre og arbeidsforholdene til våre ansatte produseres møblene våre av oss selv eller av nære venner. Materialene som brukes er valgt med stor hensyntagen til miljøpåvirkningen til hver komponent, forteller Gro Wadeland hos Fjordfiesta. Som om ikke videreutvikling av den norske designarven var oppgave stor nok, har Molde-virksomheten tatt miljø på alvor og lagt listen enda høyere. Daglig leder Pål Lunder formulerer det enkelt:

– Vårt langsiktige mål er å lede veien mot å bli fullstendig sirkulær og bærekraftig.

Pål Lunder, daglig leder, Fjordfiesta
fjordfiesta dagligleder
Daglig leder i Fjordfiesta, Pål Lunder. FOTO: Einar Waldeland Gautvik

Forvaltning gjennom design

Selv om bakteppet er klassiske norske designikoner, er det Fjordfiestas satsing på yngre talenters nyskapende evner som ifølge Annette er det som gjør produsenten forfriskende, unik og spesielt spennende. Hun trekker frem eksempelet «Lux», puten som ble lansert for et par år siden, tilhørende den klassiske «Scandia nett Lounge»-stolen.

– Stolen er en klassiker som går inn i alle hjem, til alle aldersgrupper. Men med den nye «Lux»-puten er den nå blitt en moderne stol. Med sorte ben, valnøtt sete og mørk brun pute er den uimotståelig, sikler Annette, og påpeker at det er det er nettopp gjennom å holde klassikerne relevante at designarven forvaltes.

(FOTO: Fjordfiesta)

Men utenom de etablerte klassikerne, finnes også nye tilskudd som vitner om at moderne norsk møbeldesign lever i beste velgående. For Annettes lokale kunder er Fjordfiestas ikoniske «Cyclop 405»-krakk kortreist på flere plan: Designet er signert Tron Meyer (f. 1983), fra Åsgårdstrand utenfor Tønsberg.

– Vi ser en tydelig trend der boligeiere bevisst ønsker seg norsk design og kortreiste møbler. Fjordfiestas kolleksjon inneholder stoler, benker, bord, skap og tilbehør, med mange muligheter for tilpasning. For den typiske kunden, som er bevisst og med øye for kvalitet, vil dette være et møbelvalg som står seg i generasjoner. For kundene våre i Tønsberg-området er det i tillegg ekstra hyggelig å kunne tilby norskproduserte møbler som er designet av en person du kanskje også kjenner til fra nærmiljøet, sier Annette.

(FOTO: Fjordfiesta)

Cycloop krakk

Ringen sluttes

Gjennom hennes mangeårige, nære og gode forhold til møbelprodusenten i Molde har Annette fra nært hold fulgt utviklingen og konkludert at natur inn i norske hjem er kommet for å bli. Interiøreksperten slår fast at når større deler av verden nå omsider viser interesse for nordisk design, kommer vi til å se mer av Moldes store, lille møbelfabrikk. For der står tanken om videreutvikling av designarven på et solid, bærekraftig grunnlag, som gir hele kolleksjonen utstråling av helhetlig tankegang. Etablerte, gamle og nye elementer fyller sine roller og harmonerer sammen, uavhengig av når de ble designet. Slik trekker Fjordfiesta en rød tråd fra verdifull historie frem til nåtid, som gjør at designarven videreføres i tidløs modernitet.

Fjordfiesta produksjon
FOTO: Fjordfiesta

Hos IN-teriørbutikken kan kolleksjonen oppleves og handles både i fysisk butikk i Tønsberg og på nett. Kyndig veiledning fra Annette bidrar til sikre valg som passer i ditt hjem.