Eames-ikonet the Aluminium Chair i Black Version


Ray og Charles Eames’ the Aluminium Chair er et av det 20-århundrets mest berømte møbeldesign. Nå nylanseres det i original sortlakkert versjon.

Ray og Charles Eames har formet og definert vår idé om moderne møbler. Her er de omkranset av sitt eget design: the Aluminium Group. Foto: © Eames Office, LLC / Vitra

Det startet med et storartet designsamarbeid: I 1954 ble Eero Saarinen og Alexander Girard hyret for å skape hjemmet til industrimagnaten og kunstsamleren J. Irwin Miller og kona Xenia i Columbus, Indiana i USA. Da de ikke fant «high-end» sittemøbler til terrassene som matchet den modernistiske arkitekturen, henvendte de seg til ekteparet Eames. Dermed designet duoen ikke bare én, men en serie med stoler. I dag kjent som Eames the Aluminium Group.

Da Eames’ene utviklet stolene i 1958 valgte de aluminium siden møblene var beregnet utendørs og materialet er lett å forme. De skapte stol-skjelettet av to elegante «slynger» og strakk en membran av tekstil over. Resultatet ble den signifikante silhuetten formet etter kroppen, som sørger for svært god sittekomfort. Stolene ble hyllet av både kritikere og publikum da de kom på markedet året etter at Miller-familien hadde fått sine eksemplarer plassert på terrassene. Visstnok beholdt familien sine stoler utendørs, men det eksklusive sittemøbelet flyttet snart inn i leiligheter og hjem, på kontorer og flyplasser, og ble et kjennetegn på tidens designånd.

Entusiasmen for designet gjorde at da Vitra introduserte the Aluminium Group i Europa i 1959, inkluderte det en rekke modeller som nå har blitt produsert av Vitra i snart 60 år. I 1969 fikk serien en avlegger med polstrede puter: Eames the Soft Pad Group.

Originalene fra 1958 hadde sortlakkerte armlener. Siden da har Vitra ved enkelte anledninger relansert den sorte versjonen i samarbeid med the Eames Office i Los Angeles. Nå presenterer de igjen en spesiell Black Version hvor metalldelene er pulverlakkert i sort. Stoltrekkene kommer i det samme utvalget av farger i tekstiler og skinn, som versjonene i krom eller polert finish.

Eames’ designfilosofi er nedfelt i the Aluminium Chair: intelligente strukturelle løsninger, å forstå mulighetene i et materiale og overføre designet til et industrielt konsept. Enten det er en kontorstol, spisestol eller lenestol, den store variasjonen i modeller, farger og stoltrekk gjør at den perfekte stolen finnes for ethvert miljø.

Ta kontakt på salg@interior-butikken.no eller tlf. 33 33 06 40 for bestilling av denne unike designklassikeren!

Ray & Charles Eames: Kjærlighet skapt for designhistorie

Foto: © Eames Office, LLC / Vitra

Ekteparet Charles (1907–1978) og Ray (1912–1988) Eames er mest berømt for sitt briljante stoldesign. Men nesten 40 år med kreativt partnerskap resulterte i en svært omfangsrik og mangefasettert produksjon. Under andre verdenskrig designet de førstehjelpsutstyr i laminert tre til sårede soldater. De gjorde mye pionerarbeid innen arkitektur, interiør- og møbeldesign, i tillegg til å stå bak noen av våre største designikoner. De laget utstillinger, filmer, fotografier, leketøy, tekstil- og grafisk design.

Charles var egentlig arkitekt mens Ray var utdannet maler og paret møttes i 1940 på Cranbrook Academy of Art. Året etter giftet de seg og flyttet til California. I 1949 bygget de sitt Eames House i Pacific Palisades på en vakker tomt med utsikt over Stillehavet.

I en etterkrigstid i sterk endring traff Eames USAs unge middelklasse, med sitt sterke formspråk og måte å speile og fortolke samtiden på. Designet var tilgjengelig, funksjonelt, lekent og fargerikt. Det var karakteristiske og dekorative ting, som har vist seg evig aktuelle og fristilt fra trender. Derfor er innflytelsen fra den legendariske designduoen stadig like sterk i dag.